Izletišta

Obidjite najlepša sokobanjska izletišta i uživajte u netaknutoj prirodi

Izletište Vrmdžansko jezero

Izletište Vrmdžansko jezero smešteno u južnom podnožju planine Rtanj. Izletište se nalazi 13 km od Sokobanje. Područje gde je smešteno jezero veoma je bogato prirodnim lepotama, pašnjacima, šumama i izvajanim stenama. Za ovo područje je karakterističan veoma čist vazduh, izvor hladne pijaće vode, kao i bogatstvo šumskog voća i raznolikog lekovitog bilja. U blizini jezera nalazi se etno restoran Vodenica. 

Izletišta Očno, Kalinovica, Ozren, vodopad Ripaljka

Izletište Očno udaljeno je 6,5 km od centra Sokobanje. Poznato je po «Kamenu ljubavi», usamljenoj steni na sredini velike livade, koja predstavlja simbol večne ljubavi. 

Izletište Kalinovica udaljeno je 6,5 km od Sokobanje i nalazi se na planini Ozren na nadmorskoj visini od 650 m. Izletište se odlikuje gustom bukovom i četinarskom šumom u čijem okruženju se nalazi veliki broj izvora čiste hladne pijaće vode. Posetiocima su na raspolaganju i sportski tereni, jezerce sa potočnom pastrmkom i restoran Relax.

Ripaljka je vodopad na reci Gradašnici. Nalazi se na planini Ozren, 5 km od Sokobanje. Ripaljka spada u grupu akumulativnnih vodopada. Nalazi se na nadmorskoj visini od 420 metara, a on sam visok je 17,5 metara. Sastoji se iz 11 odseka čija je ukupna visina oko 40 metara, a najveći od njih visok je 11 metara i poznat kao Velika Ripaljka. 

Izvor reke Moravice i Sesalačka pećina

Izvor reke Moravice, od Sokobanje udaljen je 15 km, izuzetan prirodni fenomen, jer reka nastaje od više izvora koji se ne mogu lako uočiti, pošto izbijaju sa dna rečnog korita. Izvire na mestu zvanom "Vrelo-Istoci" u podnožju planine Device. U neposrednoj blizini su klupe i stolovi za odmor u predivnom prirodnom ambijentu.

Sesalačka pećina je još jedno atraktivno izletište koje privlači veliki broj turista. Pecina je osvetljena u dužini od 200m i i mogu se lepo videti i slikati stalagniti i stalaktiti koji su tu u izobilju. Ispred pećine je izvor hladne pijaće vode. Izletište je uredjeno drvenim klupama i stolovima u blizini je i restoran. Nedaleko je Crkva Sv. Ilije, sagradjena na inicijativu kneginje Perside Karadjordjević u 19 veku.