Lekovita Voda

Informator o koršćenju  mineralne vode u balneoterapijske svrhe u okviru welnes ponude NATALY SPA

U   želji da  opravdamo   krilaticu »žSOKOBANJA , SOKO  GRAD, DOĐEŠ STAR ODEŠ MLAD«  našim gostima  i svima koji  to žele  nudimo izvore  zdravlja ,boravkom  u bazenu i  đakuzi kadi  objekta Nataly Spa .

Vodjeni  istorijskom predodredjenosti  Sokobanje  u korišćenju  oligominarlinih voda u balneoterapijske svrhe ,  gostima Nataly spa  omogućili smo  kupanje i uživanje u  kvalitetnoj  i bogatoj oligomineralnoj  vodi , sa  karakterističnim fizičko hemijskim sastavom, koji  povoljno utiče na očuvanje zdravlja i vitalnosti kao i na  oporavak i lečenje  od mnogih   bolesti.

Kompletana ispitivanja  mineralne vode iz  bunara B1, u Sokobanji uradjena su u laboratorijama Instituta za zaštitu  zdravlja »žD. Milan Jovanović Batut«, dok   je radioaktivnost  ispitanja u Institutu za medicinu rada i  radiološku zaštitu »žDr. Dragomir Karajović«.

Rezultati  analiza  i  stručna mišljenja  su  saglasni da je voda iz našeg bunara  B1, bezbedna  za  korišćenje  u baleno terapiji  kupanjem  i  pomoć  pri  lečenju ili oporavku od  mnogih oboljenja  lokomotornog  aparata , kao i inhalacijom kod hronične obstruktivne  bolesti  pluća.

Prema navedenim analizama  voda je kategorije  kalcijum-magnezijum  hidrokarbonatnih, jodnih oligomineralnih  hipotemi, sa sledećim karakteristikama:

 • bistra, bezbojna i bez mirisa, te je kao takva  prijatna  za boravak u istoj.
 • temperatura  vodje  je  21C pri izvorištu,  što je svrstava  u  kategoriju  hipotermalnih  voda( za  kupanje voda se zagreva do prijatnih 30-32C)
 • ph vrednost je a7,4  i  daje  alkalnu  rakciju ( posebno je pogodno  za  održavanje  balansa kiselosti kože i  očuvanje njene  prirodne  barijere bakterijama i gljivicama)
 • mineralizacija   vode iznosi  0,48g/l , sa suvim ostatkom na  180 C od  0,271 gr/l, što je karakteriše kao oligomineralnu  vodu
 • Katjoni  Kalcijuma  zastupljen i  sa  46,1664 milival%, a magnezijuma  sa  36,5356milival%( mix ova  dva  elementa  u vodi  je od izuzetne koristi  za  kosti i mišiće, kao i kompletan  nervni sistem)
 • Jod  je prisutan u količini od  2mg/l, a joni  hidrokarbonata  sa  88,546 milival%( prava je retkost i blagodet  kupati se u jodom oplemenjenu oligomineralnu vodu , obzirom na  ograničenu mogucnost unosa joda  hrane i pića)
 • slabi elektroliti  metaborske  i metasilicijumove  kiseline  , kao i  rasvoreni ugljendioksid i vodonik sulfid , kao  obavezni pratioci  oligomieralnih voda , su u granicama normale i  bezbedna je za upotrebu,
 • u vodi  nema  toksičnih elemenata
 • radioaktivnost ispitana da se može koristiti u balneološke svrhe.

Zbog svoji fizičko-hemijskih svojstva mineralne vode iz buanara B1, Konak Nataly Sokobanja, može da se koristi u balneoterapijse svrhe (kao pomoćno lekovito sredsvo) kupanjem ukoliko se dogreje do indiferencirane temperature (34°C) kod sledećih hroničnih oboljenja:

 • Bolesti lokomotornog aparata
  • Zapaljeniski reumatizam
   • Reumatoidni arthritis (faza smirenog zglobnog zapaljenja) 
   • Behterevljeva bolest
  • Degerativni  zglobni  I vanzglobni  reumatizam
   • Artroze, Spondiloze, fibroziti, mioziti, tendinitis I dr.
 • Inhalacijom kod hronične obstruktivne bolesti pluća

 

Boravak u  bazenu ili djakuzi kadi  je potrebno ograničinti na 15-20 minuta sa pauzama  od po 30 min , kako bi se organizam prilagodio temperaturnim i  mineralnim promenama vode i kako bi iskorišćenost  prisutnih elemenata bila  najbolja . Prisustvo  Joda  će  doprineti  smanjeni rizik od oboljena  štitne  žlezde i hormonima sa njom povećanih.

Nakon  boravka  u   oligomieralnoj vodi  moguće je  osetiti  blagu opuštenost mišića  i pospanost,  pa je potrebno ispoštovati  zahteve našeg organizma i  odmoriti  uz osveženje  sokom ili čajem. Za potpuno  okrepljenje  tela, jačanje organizma i  ublažavanje  simptoma  bolesti potrebno  je  prilagotiti  broj  tretmana  zdravstvenom stanju i  potrebama našeg organizma, koje sami najbolje  poznajemo. Za  svku dilemu, konsultaciju  ili pomoć  naši terapeuti  će Vam  biti na raspolaganju.


ŽELIMO VAM UGODAN  BORAVAK I DOBRO ZDRAVLJE .
NATALY SPA »“MESTO  KOJE VAS VOLI