Zeleno srce Srbije Sokobanja

Zeleno srce Srbije Sokobanja

Na čitavoj planeti vanredno stanje,
svet se iz temelja meri i kroji,
svi bi da zidaju Sokobanje,
ali Bog im reče,ne može,
to već negde postoji.

Sokobanja

Saznaj više...

Sokobanja ili "Srpska Švajcarska" kako ju je nazivao veliki naučnik Jovan Cvijić je prva ekološka opština u Srbiji.Ovu kraljicu banjskog turizma mnogi nazivaju najvećom oazom kiseonika u Evropi.
Nalazi se u jugoistočnom delu Srbije na 400m nadmorske visine izmedju planina Ozren i Rtanja ,na obalama reke Moravice.
Turistička ponuda Sokobanje je u velikoj meri proširena izgradnjom Wellness centra Nataly Spa u 2017 godini o čemu svedoči i priznanje opštine Sokobanja za izuzetan doprinos u podizanju kvaliteta turističke i ugostiteljske ponude.

 Sokobanja

Zdravstveni turizam

saznaj više...

Sokobanja je mesto sa najdužom tradicijom razvoja banjskog turizma u Srbiji. Prvi turista došao je na oporavak 1837. godine, a kao prirodno lečilište poznata je još iz doba Rimljana. Tajna lekovitosti Sokobanje je u harmoniji svih bogatih činilaca kojima je priroda obdarila. Ono što Sokobanju čini izuzetno lekovitom je plemeniti gas radon koji koji raspršući se u vazduhu blagotvorno deluje na mnoge bolesti (bronhijalna astma, hronični bronhitis, povišeni pritisak, bolesti nervnog sistema i žlezda sa unutrašnjim lučenjem).
Povoljna jonizacija, odnosno prisustvo pozitivnih i negativnih jona u vazduhu osvežava i okrepljuje čovekov organizam.
Upravo sa ciljem oporavka organizma i otklanjanja umora i stresa sagradjen je wellness centar Nataly Spa. Nalazi se na izuzetnoj lokaciji u samom centru Sokobanje a u neposrednoj blizini izletišta Borići gde je pojačana koncentracija negativnih jona .
Opustite se u Nataly Spa centru, oslobodite svoj organizam umora i stresa, započnite svoj dan šetnjom do Borića u ranim jutarnjim časovima i dišite punim plućima.

 Zdravstveni turizam

Prirodne lepote i aktivni odmor

Saznaj više...

Sokobanja je banja sa izuzetnim prirodnim karatkeristikama i čistim vazduhom sa visokom koncentracijom kiseonika i negativnih jona i kao takva je idealna destinacija i za ljubitelje aktivnog odmora.
Iskoristite svoj boravak u Sokobanji kako bi ste unapredili svoju
kondiciju,doprineli poboljšanju svog zdravlja i upoznali okolinu.
Sokobanju karakteriše veliki broj lepo uredjenih i obeleženih staza za šetnju.
Lepterija je najposećenije izletište u Sokobanji udaljeno 1,5 km od Nataly Spa.Uživajte u laganoj šetnji gledajući prelep kanjon reke Moravice.
Sokograd -šetnjom od izletišta Lepterija uzvodno uz reku Moravicu
dolazite do srednjevekovnog utvrdjenja Sokograd(3 km od Nataly Spa).Sa Sokograda će te uživati u prelepom vidiku.
Popovica je izuzetan vidikovac (1,5 km od Nataly Spa).Sa Popovice se pruža predivan pogled na Lepteriju,Sokograd i kanjon reke Moravice.
Planina "Ozren"(5 km od Nataly Spa)-predeo izuzetnih karekteristika .U okviru kompleksa nalaze se tereni za male sportove,jezerce sa potočnom pastrmkom a u neposrednoj blizini je i vodopad "Ripaljka".


Kliknite na sliku za pregled galerije
 Prirodne lepote i aktivni odmor

Izletišta

Saznaj više...

Obidjite najlepša sokobanjska izletišta i uživajte u netaknutoj prirodi

Izletište Vrmdžansko jezero
Izletište Vrmdžansko jezero smešteno u južnom podnožju planine Rtanj. Izletište se nalazi 13 km od Sokobanje. Područje gde je smešteno jezero veoma je bogato prirodnim lepotama, pašnjacima, šumama i izvajanim stenama. Za ovo područje je karakterističan veoma čist vazduh, izvor hladne pijaće vode, kao i bogatstvo šumskog voća i raznolikog lekovitog bilja. U blizini jezera nalazi se etno restoran Vodenica.

Izletišta Očno, Kalinovica, Ozren, vodopad Ripaljka
Izletište Očno udaljeno je 6,5 km od centra Sokobanje. Poznato je po «Kamenu ljubavi», usamljenoj steni na sredini velike livade, koja predstavlja simbol večne ljubavi.
Izletište Kalinovica udaljeno je 6,5 km od Sokobanje i nalazi se na planini Ozren na nadmorskoj visini od 650 m. Izletište se odlikuje gustom bukovom i četinarskom šumom u čijem okruženju se nalazi veliki broj izvora čiste hladne pijaće vode. Posetiocima su na raspolaganju i sportski tereni, jezerce sa potočnom pastrmkom i restoran Relax.
Ripaljka je vodopad na reci Gradašnici. Nalazi se na planini Ozren, 5 km od Sokobanje. Ripaljka spada u grupu akumulativnnih vodopada. Nalazi se na nadmorskoj visini od 420 metara, a on sam visok je 17,5 metara. Sastoji se iz 11 odseka čija je ukupna visina oko 40 metara, a najveći od njih visok je 11 metara i poznat kao Velika Ripaljka.

izvor reke Moravice i Sesalačka pećina
Izvor reke Moravice, od Sokobanje udaljen je 15 km, izuzetan prirodni fenomen, jer reka nastaje od više izvora koji se ne mogu lako uočiti, pošto izbijaju sa dna rečnog korita. Izvire na mestu zvanom "Vrelo-Istoci" u podnožju planine Device. U neposrednoj blizini su klupe i stolovi za odmor u predivnom prirodnom ambijentu.
Sesalačka pećina je još jedno atraktivno izletište koje privlači veliki broj turista. Pecina je osvetljena u dužini od 200m i i mogu se lepo videti i slikati stalagniti i stalaktiti koji su tu u izobilju. Ispred pećine je izvor hladne pijaće vode. Izletište je uredjeno drvenim klupama i stolovima u blizini je i restoran. Nedaleko je Crkva Sv. Ilije, sagradjena na inicijativu kneginje Perside Karadjordjević u 19 veku.
Kliknite na sliku za pregled galerije
 Izletišta