Zeleno srce Srbije Sokobanja

Zeleno srce Srbije Sokobanja

Ovo banjsko turističko mesto se nalazi u jugoistočnoj Srbiji, u istoimenoj planinsko kotlinskoj-regiji, na obalama reke Moravice, u dolini izmedju planina Rtanj i Ozren.

Sokobanjanje

Na samo kilometar od Nataly spa nalazi se rekreativno sportski centar “Podina”. Aqua park “Podina” je postalno nezabiolazno mesto za sve banjske goste u vrelim letnjim mesecima. Kompleks sadrži: poluolimpijski bazen sa sportskom opremom, kupalište za odrasle i decu i bazen sa tri tobogana. Obavezno posetite popularne plaže na reci Moravici: Župan, 6 kace i džentlmen. Bovansko jezero je nalazi na 19 km od Nataly spa i odlično je mesto za izlete, kupanje i sportski ribolov

 Sokobanjanje

Prirodne lepote

Sokobanja je predeo izuzetnih lepota. Vodopad ripaljka je jedan od najvećih i najlepših vodopada u Srbiji. Na žalost, reka Gradašnica u leto i jesen presuši pa je najbolje ovaj vodopad posetiti u proleće. Udaljenost od Nataly Spa je 3,7 km (put ka Ozrenu). Mistična planina Rtanj za koju se vezuju razne legende je pravo mesto za planinarenje i celodnevne šetnje u prirodi. U podnožju se nalazi Vrmačko jezero. Obavezno treba posetiti i Sesalačku pećinu na 19 km od Nataly spa objekta.

 Prirodne lepote

Kulturno blago

Područje obiluje vrednim kulturno istorijskim spomenicima i sakralnim objektima: srednjovekovno utvrđenje Sokograd, tursko kupatilo (Amam) iz XV veka, Zavičajni muzej, Grudonjske vodenice, Galerija-Legat Miluna Mitrovića, crkva Sv. Preobraženja Gospodnjeg, crkva Rođenja Presvete Bogorodice, crkva Uspenja Presvete Bogorodice crkva Sv. Ilije, crkva Sv. Arhanđela Gavrila i Mihajla i dr.

 Kulturno blago

Manifestacije

Turistička organizacija Sokobanje se trudi da svake godine ponudi niz manifestacija kako bi gostima Sokobanje odmor bio što zanimljiviji. U Sokobanji se organizuju raznovrsne turističke, kulturno-zabavne i sportske manifestacije od kojih su najpoznatije: „Prva harmonika“, „Zlatne ruke“, susreti berača lekovitog bilja „Sveti Jovan Biljober“, Basket turnir „Avgust u avgustu“, Noćni turnir u malom fudbalu, „Bajk parti“, „Maraton želja“, Umetnička kolonija „Sokograd“ i dr.

 Manifestacije